Temakveld - Integrering v/Safia

Vi var så heldige å ha besøk av Safia Abdi Haase, norsk-somalisk sykepleier kjent for sitt arbeid mot kjønnslemlestelse, og en ettertraktet foredragsholder. På Frivilligsentralen var vi 16 fremmøtte. Teknikken sviktet oss, og powerpoint-presentasjonen måtte erstattes med ren muntlig fremleggelse. Heldigvis 😊

Safia kom til Norge i 1992 som kvoteflyktning og alenemor sammen med de tre døtrene sine på 9, 11 og 13 år. Hun fortalte levende om ankomsten til Tanum Transittmottak, der alt var fremmed og annerledes fra det de kom fra. I møte med skole, opplevde døtrene sterkt at de ikke var ønsket og velkomne. Med holdningen om at «…vi må gjøre noe for å bli akseptert, og det er vårt eget ansvar…», bad Safia klassene på besøk til flyktningmottaket. Da opplevde de en holdningsendring, som endte med venner og overnattingsbesøk. Safia har bodd en årrekke i Harstad, men ble Østfolding for 16 år siden da hun flyttet til Halden.

Hun fortalte om utfordringer, valg, utholdenhet, sykepleierutdanning og Masterstudie. Sterke historier og påminnelser om hva kvinner har blitt- og blir utsatt for fordi de er kvinner, om å tro på seg selv, om å ta ansvar, og om muligheter som finnes hvis man bare vil nok, og har noen rundt seg som støtter opp.

Jeg er ikke en «innvandrer». Jeg er ferdigvandret, og er kommet for å bli! Jeg er en av «…oss nordmenn». Vi må vandre sammen, og jeg er en medvandrer. «Er du integrert», ble Safia spurt. Vil du være med på Besseggen? Ja, svarte Safia. Jeg blir med. Hun ante ikke hva Besseggen var. I dag har hun vært på Besseggen, 3 ganger på Galdhøpiggen, på Gaustatoppen, og en rekke andre steder. Hun elsker å dra på skogstur, hun telter ute, og sier at nå – ja nå er hun integrert. «Vanntett, vindtett, og pustende». I samme slengen som hun snakker om dette, inviterer hun alle oss som er tilstede i dag til tur med overnatting i telt i de Haldenske skoger til våren. For en opplevelse det ville være! Vi holder på tanken.

Noen av Safias viktige budskap

Vi har så mye til felles/Du vil aldri vite hvem du er før du har møtt skikkelige utfordringer/Vi må se hverandre

Safia holder opp hånden og spriker med fingrene. «Dette er verden, med de 5 verdensdelene. En hånd ville fungere dårlig med 5 tomler, eller 5 pekefingre. Vi trenger dem alle»

ALLE har en historie å fortelle, og denne historien er en ressurs for samfunnet du bor i

Vær stolt av den du er!

Safia engasjerte og berørte oss alle. Den varme fremtoningen skapte en trygg atmosfære, og da hun tok «runden» og utfordret oss til å si noe om drømmer eller ønsker, var alle med. «Jeg ønsker at jeg en dag kan stå der oppe som Safia og fortelle min historie», sa en.

Her i denne lille gruppen vår, kan det være fremtidige barne- og ungdomsarbeidere, helsearbeidere, lærere og leger. Noen er i gang med studier her, og mange har utdanning fra hjemlandet. Det er et stort behov for- og et felles ønske om å få lært norsk språk skikkelig. Utfordringene for dem som ikke fikk benyttet seg av muligheten da de kom, og som ikke lenger har tilbud, skal vi ta med oss videre. Takk for nok en fin kveld med flotte kvinner.